Sulje

Vallankumouksesta vallanlumoukseen

Ihmiskunnan historiassa vallankumoukset on tuiki tavallinen ilmiö. Jo kulttuurisen kehityksen alkuhämärässä niin sanottu neoliittinen vallankumous oli mullistava uusine tuotanto- ja elinkeino menetelmineen. Myöhemmin tutuksi ovat tulleet muun muassa Ranskan suuri vallankumous v 1789, joka aloitti historian uusimman ajan, Venäjän vallankumoukset v 1917 ja esim Chilen vallankumous 1973, jonka laineet ulottuivat aina Pohjolaan saakka vasemmistolaisen nuorisoliikkeen elämöinnin ansiosta. Vallankumoukset eivät aina ole olleet verisiä, vaan esimerkiksi DDR:n ja Neuvostoliiton romahtamisesta alkanut sosialismin alasajo itäisessä Euroopassa ei vaatinut montaakaan uhria. Vallankumouksen voi siksi mieltää myös siirtymäksi.

Vallankumous on siis yhteiskunnallinen ilmiö, jossa muuttuu tai muuntuu vallitseva poliittinen, hallinnollinen tai aatteellinen tapa toiseksi. Elämme tällä hetkellä kovin mielenkiintoisia aikoja vallankumousten suhteen. Jo pitkään on tiedetty, että niin sanottu ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ja siihen liittyvä debatti ovat omanlaisensa vallankumous. Aiemmin kovin ehtymättömältä vaikuttaneet luonnonvarat ovatkin rajallisia ja ihmisen rooli globaalin ilmaston muuttujana on varsin yksiselitteisesti todistettu. Mielenkiintoista onkin, että joissakin niin sanotuiksi kovin raamatullisiksi yhteisöiksi luonnehdittavissa piireissä varsin häpeämättömästi kiistetään ihmisen rooli ilmaston muutoksessa ja ei paheksuta esimerkiksi sademetsien hakkuita. Olen siksi viime aikoina varsin ahdistuneena lukenut esimerkiksi yhteiskristillisen Patmos ry:n blogikirjoituksia, joissa muun muassa presidentti Donald Trumpin ilmastopolitiikkaa kannatetaan paikoin varsin varauksetta. Luulen, että tämä presidentti Trumpin näkemysten kannattaminen joissain tiukan linjan kristillisissä yhteisöissä liittyy hänen Israel politiikkaansa, maahanmuutto kyynisyyteen ja taloudelliseen protektionismiin. Mutta. Täytyy myös todeta, että Donald Trumpin tulo presidentiksi on lisännyt kansalaisten mielenkiintoa yhteiskunnallisista kysymyksistä ja oikeasti ravistellut ihan aiheesta vallan kamarien ummehtuneita käytänteitä ja tapoja. Enää ei tehdä ja toimita, kuten aiemmin on tehty ja toimittu, eli yritetty kumartaa vähän joka suuntaan, kuten aiemmin usein oli tapana. Vallankumous se on pienikin muutos, jos se herättää ihmisiä, vaikkakin valitettava kahtiajako ”meihin ja heihin” uhkaavasti lisääntyykin.

Olemme matkalla kohti yhden suurimman vallankumouksen muistojuhlaa eli joulua. Joulun viettoonkin liittyy nykyään satunnaisia äärimmilleen vietyjä tapoja, kuten joissain kovin hurskaissa piireissä alkanut liikehdintä välttää joulua, koska se on liian yhteiskristillinen, sitä ei mainita juhlana Raamatussa ja germaanikielten yule sana viittaa alun perin pakanallisiin menoihin. Toivoa sopii, että tällainen ”vallankumous” ei liiemmin lisäänny, koska minusta siihen kätkeytyy aimo annos tekopyhyyttä ja Jumalalle kelpaamisyrityksiä. Kristillisen joulun vallankumouksellisuus on sen vastakohtaisuudessa ja yllätyksellisyydessä. Jumalan pojan syntymä alemman keskiluokan perheeseen ei sinällään ole vallankumouksellista. Todellinen ”pommi” onkin joulun ytimessä, eli ansiottomuudessa ja ilon vallankumouksessa. Enkelten riemussa ”Teille on tänä päivänä syntynyt vapahtaja!”, tiivistyy todellinen maailmanmullistus. Jumala ihmisen muodossa. Vallankumouksesta tulkoon meillekin vallanlumous, jossa hurmaannumme ja lumoudumme jumalallisen vallan laskeutumisesta pimeään maailmaan. Ilmastonmuutosahdistuskin tuntuu myös pienemmältä, kun kuljemme kohti sydänten vallankumousta; lähimmäisestä ja luomakunnasta aidosti välittävää mielenmuutosta.

Risto Pesonen

lehtori

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Takaisin ylös
%d bloggers like this: