Sulje

Miltä Jumala näyttää?

god

Isä. Herra. Kaikkivaltias.

Tällaisilla nimityksillä olemme tottuneet Jumalaa kuvaamaan. Monelle tuleekin Jumalasta mielikuva pilvien päällä asustelevasta vanhasta pitkäpartaisesta miehestä. Tällaisen Jumalan löytää myös monista Lasten Raamattujen kuvituksista.

Jumala ei kuitenkaan ole mies. Hän on sukupuoleton olento. Hän ei ole ruumiin rajoittama niin kuin me ihmiset. Hän on jotain erilaista, jotain paljon suurempaa.

Jumalasta ei voi piirtää kuvaa. Eikä oikeastaan pitäisikään. ”Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla.” (2. Moos. 20:4)

Ja kuitenkin Raamatussa puhutaan myös Jumalan kuvasta: ”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät” (1. Moos. 1:27). Tämä jae on mietityttänyt ihmisiä pitkään. Mitä se oikein tarkoittaa, että ihminen on Jumalan kuva?

En usko, että se tarkoittaa, että Jumala näyttää ihmiseltä. Ajattelen, että tässäkin Vanhan testamentin kohdassa näkyy Jeesus: ”Seurakunta on Kristuksen ruumis ja hänen täyteytensä, hänen, joka kaiken kaikessa täyttää” (Ef. 1:23). Se, että ihminen on Jumalan kuva, kertoo enemmän meistä ihmisistä kuin Jumalasta. Se kertoo siitä, millaisia meidän tulisi olla, millaisena meidän pitäisi nähdä toisemme.

”Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi” (Gal. 3:28). Jumalaa ei voi rajoittaa meidän ihmisten tekemillä määritteillä toisistamme. Hän ei edusta yhtä kansaa tai ihonväriä, yhteiskuntaluokkaa tai sukupuolta. Hän on kaikkien näiden määritelmien ylä- ja ulkopuolella.

Miltä Jumala näyttää? Tähän kysymykseen ei kukaan tiedä vielä vastausta. Mutta kerran saamme tietää. ”Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niin kuin Jumala minut täydellisesti tuntee.” (1. Kor. 13:12)

Verna K.

2 kommenttia artikkeliin ”Miltä Jumala näyttää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Takaisin ylös
%d bloggers like this: