Sulje

Miltä Jeesus näyttää?

jeesus
Jeesus kuvattuna lasimaalauksessa Kauhajoen kirkossa

(Tämä kirjoitus on jatkoa aiempaan postaukseen ”Miltä Jumala näyttää?”)

Kysymykseen Jeesuksen ulkonäöstä on paljon helpompi vastata kuin kysymykseen Jumalan ulkonäöstä. Jeesus on historian henkilö, joka eli tiettynä aikana tietyllä alueella, joten hänen ulkonäöstään voidaan päätellä paljonkin.

Jeesus oli juutalainen mies ja kotoisin Galileasta. Hänen ihonsa, hiuksensa ja silmänsä olivat ruskeat. Juutalaisen perinteen mukaisesti hänellä oli parta. Todennäköisesti hänen tukkansa oli sen ajan miesten tapaan lyhyt. Jeesus tuskin oli kovin pitkä, tutkijoiden mukaan Jeesuksen aikalainen seemiläinen mies oli keskimäärin 155 senttiä pitkä.

Tällainen kuva Jeesuksesta ei kuitenkaan ole meille kovin tuttu. Länsimaisessa taiteessa Jeesus on esitetty hyvin eri tavalla. Jeesus kuvataan usein vaaleaihoisena ja pitkähiuksisena, kauniskasvoisena miehenä. Jeesuksesta kertovissa elokuvissakin pääosaa esittää miltei poikkeuksetta valkoinen mies.

Meidän mielikuvamme Jeesuksesta ovat usein kaukana todellisuudesta. Meidän mielikuvamme on pyhäkoulusta opittu kiiltokuvajeesus. Jeesuksen kuvaamisena valkoisena on käytetty muun muassa orjuuden ja holokaustin oikeuttamiseen.

Jeesus ei ollut valkoinen. Tämä toteamus loukkaa monia ja jotkut pitävät tätä jopa jumalanpilkkana. Vielä vakavampaa on monen mielestä Jeesuksen sukupuolen kyseenalaistanminen, mutta aion silti tehdä niin. Oliko Jeesus mies?

Raamatun mukaan Maria synnytti poikavauvan. Jeesuksen sukupuoli määriteltiin siis syntymässä mieheksi. Häntä nimitetään myös Jumalan Pojaksi. Kuitenkin Jeesus käytti itsestään myös feminiinisiä kuvauksia (Matt. 23:37).

Jumalalla ei ole sukupuolta, joten myös Jeesus voi aivan hyvin olla sukupuoleton. Hän syntyi miehen ruumiiseen hyvin patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Jos Jeesus ei olisi ollut ruumiiltaan miehinen, hänellä ei olisi ollut samanlaisia mahdollisuuksia opettaa ja julistaa. Se, että Jeesuksella oli miehiset ruumiinosat ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että hänen sukupuoli-identiteettinsä olisi ollut mies.

Meillä ihmisillä on tapana laittaa Jumala ja erityisesti Jeesus meille sopiviin määritelmiin ja laatikoihin. Välillä on kuitenkin hyvä ajatella laatikon ulkopuolelta. Mitä kaikkea meille ja erityisesti eri vähemmistöille voi tarjotakaan Jeesus kuvattuna ei-valkoisena ei-miehenä. Tällainen ajattelu ei vähennä Jeesuksen merkitystä tai jumalallisuutta – päinvastoin! Jumala ei ole mustavalkoinen, vaan hänessä näkyvät kaikki sateenkaaren värit.

neither
Taiteilijan nakedpastor teos ”Neither

 

Verna K.

Yksi kommentti artikkeliin ”Miltä Jeesus näyttää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Takaisin ylös
%d bloggers like this: