Sulje

Ensimmäisenä päivänä ensimmäistä kuuta

Bongasin Raamatusta uuteen vuoteen viittaavan kohdan: Ensimmäisenä päivänä ensimmäistä kuuta – – vedet eivät enää peittäneet maata. Nooa poisti arkin katon ja näki, että maan pinta oli kuivunut. (1Moos 8:13)

Uusi vuosi, uusi paikka, uusi elämä. Sai ja oli suorastaan pakko aloittaa puhtaalta maan pinnalta, jolta kaikki entinen oli pyyhkäisty pois paikannimetkin. Yhtäältä sitä toivoo joskus uutta alkua, entisten unohtamista ja poispyyhkimistä. Erityisen hyvin tämä toive istuu merkkipäiviin ja ajanlaskun käännepisteisiin. Ja monen kohdalla toteutuukin, kun työpaikka tai osoite muuttuu taikka onnistuu tahi joutuu muuten muuttamaan elämänsä suuntaa.

choose-the-right-direction-1536336_1280
Kuva: pixabay.com

Nooakaan ei toisaalta kuitenkaan jättänyt kaikkea taakseen, vaan toi uuteen maailmaan proomullisen elämää vanhasta maailmasta. Näin mekin. Paljon jätämme taakse, mutta paljon kuljetamme aina mukanamme. Ja pian lomien, reissujen ja retriittien, muuttojen ja muutosten, aivan uusien alkujen jälkeen sama elämä taas vilisee ympärillä. Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö (1Moos 8:22) – eivätkä vapaa ja työ. Muutot, muutokset, merkkipäivät ja ajanlaskun käännepisteet ovat oivia inventaarion mahdollisuuksia: mitä kannattaa edelleen kantaa mukana ja mistä on parasta luopua.

Sekä vanhoissa ja tutuissa että uusissa ja vieraissa paikoissa tarvitaan kiintopisteitä, maamerkkejä ja turvapaikkoja. Ne luovat kodin, ehkäisevät eksymistä ja edistävät perille pääsyä. Ja siksi Nooa rakensi alttarin Herralle – kiintopisteeksi ja turvapaikaksi. Se oli myös merkkinä, kenelle tämä maa kuului, kenen nimissä se oli vallattu. Länsimaalaisessa perinteessä on tapana laittaa lippu valtauksen merkiksi – uudelle mantereelle tai vaikka kuuhun. Samanlaisia maamerkkejä ja lippuja arkielämässäkin pystytetään joko pään sisällä taikka sisustuksella ja pikkuesineillä.

coffee-2605832_1280Kuva: pixabay.com

Toivon, että kohtaat alkavana armon vuonna 2020 antoisia alkuja ja muutoksen mahdollisuuksia sekä. Toivon, että sinulla on viljalti kiintopisteitä, maamerkkejä ja turvapaikkoja ovat sitten tapoja tai tottumuksia, katuja tai kahvikuppeja, kirkontorneja tai rakkaita ihmisiä joiden luo hakeudut ilossa ja surussa, arjessa ja juhlassa. Ja varsinkin, jos tunnet, ettet ole omassa elämässäsi ollenkaan kartalla. Siunattua uutta vuotta!

Mikko W.

Ps. Päivän biisi: Muutoksen aika, sanat Anna-Mari Kaskinen, sävel Pekka Simojoki, laulaja Juha Tapio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Takaisin ylös
%d bloggers like this: